EL PUNT AVUI_Els constructors volen un rescat

Un altre crit de socors dels constructors, que veuen com any rere any des de l'esclat de la crisi cau la licitació d'obres públiques. Per aquesta raó, ahir, associacions empresarials i sindicats van signar el manifest Sortir de la crisi amb la construcció, que faran arribar al conjunt d'administracions públiques per subratllar el delicat moment que passa aquesta activitat. “L'administració pública ha abandonat el sector de la construcció i, de fet, el nostre sector no ha rebut cap mena d'ajudes”, va dir Joaquín Osorio, president del Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques.

En el manifest es quantifica aquest pla de rescat d'inversions públiques en 7.200 milions d'euros per al període 2014-2016 a Catalunya, una quantia que permetria la creació de 110.000 llocs de treball. Unes inversions que, en tot cas, estan molt lluny de les licitacions que les administracions preveuen per aquests anys i que per aquest exercici del 2014 amb prou feines superaran els 1.000 milions. “Demanem una inversió pública en obres d'entre l'1% i l'1,5% del PIB”, va indicar Alfredo Cabeza, secretari general de Fecoma-CCOO.

Els representants sindicals i de les empreses presents en la signatura del manifest van coincidir a afirmar que són conscients que la construcció no pot tornar a tenir el pes que tenia en l'economia en el passat, però això no impedeix que tingui el seu espai. “Catalunya té un dèficit d'infraestructures important i podria absorbir inversions de fins a 10.000 milions d'euros en projectes clau amb un elevat retorn econòmic”, va assenyalar Boixadós.

“Projectes cabdals”

El corredor mediterrani, la renovació de Rodalies de Renfe, el desdoblament total de l'N-II, l'execució de la B-40 i la construcció de la línia 9 del metro són alguns exemples, entre molts d'altres, que recull el manifest com a “projectes estratègics amb una importància cabdal per al desenvolupament econòmic”. De fet, les dades de la CCOC assenyalen que els principals països d'Europa destinen anualment entre el 4,5% i el 7% del PIB a activitats constructores. “Amb la construcció se sortirà més ràpidament de la crisi, però sense la construcció és impossible”, va afirmar Francesc Boixadós, president de la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC).

Juntament amb la forta caiguda de la inversió, l'ocupació és un altre element que fa palès la magnitud de la crisi per la qual passa el sector. L'activitat constructora, així, ha passat de 372.000 treballadors afiliats del 2007 als 159.000 de l'any passat. “No recuperarem els nivells d'ocupació del boom, però sí que volem aturar aquesta davallada”, va afirmar José García Fernández, secretari general del sindicat MCA-UGT.

Finalment, Joaquín Osorio, del Gremi de Constructors de Barcelona, va demanar una millora del tracte fiscal en les obres de rehabilitació, un fet que, a més de permetre impulsar aquest vector, facilitaria la lluita contra l'economia submergida. “En els últims anys hem passat de 4.000 a 1.500 empreses afiliades”, va assegurar Osorio, que va afegir: “És impossible competir amb aquelles empreses que fan reformes a la llar i que eviten el 21% de l'IVA.”

Juntament amb les patronals i els sindicats mencionats, altres agents socials que van signar el manifest són l'Associació Catalana d'Empreses Constructores d'Obres Públiques, Ciment Català, el Gremi d'Àrids, Gremi de Prefabricats i Derivats del Ciment, el Gremi de Transport i Maquinària de la Construcció, Gremi de Pintors, la Cambra d'Empreses de Serveis Professionals a la Construcció i l'Associació Catalana d'Empreses d'Enginyeria i Consultoria.

 


Documents relacionats:

LLegeix la notícia11.06.2019
133a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

06.06.2019
HONORARIS PROFESSIONALS

33a Tertúlia Professional

+ Més informació

28.05.2019
132a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

21.05.2019
131a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

   
C/ Àvila, 138 4t 1a 08018 Barcelona / T (34) 639 386 085 / legal / /