74a Circular Informativa

Benvolguts consocis,

Des de la Cambra Professional treballem per trobar la manera d’accedir a les noves vies de negoci que van sorgint, establir aliances estratègiques entre empreses, adaptant-nos als nous models tecnològics i a dinàmiques col·laboratives, i posar de relleu el valor diferencial que podem oferir com a empreses professionals. Per això us volem demanar que compartiu la Cambra Professional amb els despatxos professionals de la vostra confiança i els animeu a associar-se.

 

ACTES EXTERNS

Premi Catalunya Construcció 2017 a la trajectòria professional

El jurat dels Premis Catalunya Construcció que organitza el Col·legi d’Aparelladors de Barcelona (CAATEEB) ha atorgat el Premi Especial a la Trajectòria Professional 2017, a Oriol Bohigas.  

 

ACTUALITAT

El Parlament aprova la llei de l’arquitectura

El dimecres passat el Parlament va aprovar la llei de l’arquitectura, el primer text legislatiu d’aquest tipus de l’Estat i el segon a Europa, després del que va aprovar França el 2016. L’objectiu de la Llei és “posar en valor l’interès públic de l’arquitectura, incorporar objectius de qualitat arquitectònica tant en els projectes com en els concursos d’obra pública i garantir la pluridisciplinarietat”, segons diu el comunicat amb què el departament de Territori i Sostenibilitat ha fet pública l’aprovació de la llei. En el marc de la Llei de l’arquitectura es creen els Premis Catalunya en l’àmbit de l’arquitectura i el patrimoni construït per tal de reconèixer les millors aportacions de cada any, i també neix el Consell de Qualitat Arquitectònica i Urbanística de Catalunya com a òrgans assessor del Govern. La llei s’estructura en 22 articles i tres capítols, vol trencar amb la dinàmica actual dels concurs d’arquitectura, on es dona prioritat als aspectes econòmics en lloc de la qualitat. A més, el factor pressupostari ha comportat a vegades l’adjudicació d’obres a ofertes que eren baixes temeràries i que han acabat comportant un increment en el pressupost d’execució, com és el cas de l’estació de la Sagrera. L’aprovació de la llei de l’arquitectura no ha sigut un camí del tot planer. El projecte de llei es va aprovar l’agost del 2015, però es va retirar de la sessió parlamentària en què s’havia d’aprovar el maig del 2016.

Des de la Cambra Professional ens vam mostrar favorables a aquest impuls per valorar el sector, i després de jornades de debat vam fer aportacions al text original adreçades a impulsar la col·laboració entre els agents. També vam precisar l’existència d’una banda dels elements de valoració de la qualitat de l’edificació, en general objectivables, i de l’altra dels criteris sotmesos a judicis de valor, els quals forçosament han de regir-se per paràmetres i procediments especialment curosos per garantir la màxima llibertat i transparència.

Què farem quan s’esgoti l’impuls de l’habitatge?

La presentació del darrer informe Euroconstruct que va fer l’ITeC a Madrid va incloure una estona de debat amb els assistents durant la qual varen aflorar algunes de les preocupacions del sector de la construcció i de la indústria de materials. Les conclusions del nou informe tornen a insistir en que les millors expectatives de creixement a Europa es troben a la construcció d’habitatge de nova planta, tot just el mateix que passa a Espanya. Però aquest impuls que proporciona el mercat residencial sembla tenir un recorregut limitat, i a mig termini la majoria de països coincideixen en que la producció d’habitatge es tornarà a relaxar. Aquest missatge no va passar desapercebut entre els assistents, amb els quals es va debatre sobre quin mercat està en disposició d’agafar el relleu. Tot apunta cap a la rehabilitació, que en Europa ja ha demostrat la seva capacitat per mantenir-se al marge dels cicles de la demanda de nova planta. La contrapartida de tota aquesta estabilitat és la manca de capacitat per créixer amb intensitat, però que acaba sent un mal menor atès que la rehabilitació a Europa té una quota de mercat del 42%. És evident que a Espanya seria desitjable disposar d’un estabilitzador tant efectiu com el que proporciona un mercat de la rehabilitació madur i potent, però encara estem per sota de les mitjanes europees. El debat va servir per a identificar alguns dels factors que dificulten que  la rehabilitació a Espanya materialitzi tot el seu potencial: l’estructura de propietat, l’estructura dels costos de l’energia o les seqüeles de la crisi als pressupostos familiars. També es troba a faltar un suport públic a la rehabilitació que sigui més efectiu, la qual cosa no només passa per que s’hi destinin més recursos, sinó sobretot per estar més atents a les necessitats reals dels sol·licitants. De tot això en va prendre bona nota en Antonio Aguilar, el Director General d’Arquitectura, Vivenda i Sòl del Ministeri de Foment, que va tancar l’acte recordant que el govern aviat farà públic el nou Pla Estatal de Vivenda 2018-2021 amb el qual esperen contribuir a que el mercat de la rehabilitació continuï avançant en el seu procés de consolidació.

 

ASPECTES LEGALS

Proposta de Llei de Reforç de la Lluita contra la Morositat

La presa en consideració de la Proposta de Llei de Reforç a la Lluita contra la Morositat, obra un tràmit parlamentari en el que pot modificar-se moltes coses. El projecte tal i com està és considera prou bo, no obstant, segur que és susceptible a millores. Per això, com a membres de la Cambra Professional que sou, us demanem, en la mesura del possible, que analitzeu i proposeu idees i aportacions que contribueixin  a fer aquesta llei encara millor. La Cambra, com a membre de la FECOCAT es compromet a trametre tots aquells comentaris que considereu respecte aquesta proposta de Llei. Adjuntem document al final de la Circular.

 

CONCURSOS

Els Premis FAD 2017 reconeixen les obres de quatre arquitectes catalans

El passat 29 de juny va tenir lloc al Disseny Hub Barcelona l’acte de lliurament dels Premis FAD 2017. Enguany s'han premiat, entre altres, les obres dels arquitectes catalans Claudi Aguiló i Aran, Roger Sauquet Llonch, Miquel Batlle i Lluís A. Casanovas Blanco. Els Premis FAD 2017 van tancar aquesta 59a convocatòria amb 463 obres presentades, de les quals 371 corresponen als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, 64 al Premi FAD de Pensament i Crítica i 28 als Premis FAD Internacionals. Per a més informació sobre els projectes guardonats, visita el web d'ArquinFAD http://arquinfad.org/premisfad/

 

Rebeu una cordial salutació,

La Junta


Documents relacionats:

Veure Circular19.09.2019
GESTIÓ ESTRATÈGICA DE COMPRES

34a Tertúlia Professional

+ Més informació

17.09.2019
139a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

10.09.2019
138a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

30.07.2019
137a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

   
C/ Àvila, 138 4t 1a 08018 Barcelona / T (34) 639 386 085 / legal / /