39a. carta circular

Benvolguts consocis,

Adjuntem una selecció de notícies en blocs per tal de potenciar l’àmbit d’informació i de treball col·laboratiu de la Cambra Professional. Us animem a participar-hi sempre que considereu oportú compartir alguna informació amb la resta de companys del sector i ho afegirem a la circular de la setmana següent. Només cal que us adreceu a cambra@cambraprofessional.org

 

ESTAT DEL SECTOR

Assemblea de la FECOCAT

 El passat dia 27 d’abril vam assistir a l’Assemblea de la Federació Catalana de la Indústria, el Comerç i els Serveis de la Construcció, de la qual forma part la Cambra Professional. Va tenir lloc al nou edifici de la Fundació Laboral de la Construcció, antic Institut Gaudí de la Construcció. L’antic president, el Sr. Joan Santaulària, va cessar i va ser nomenat nou president el Sr. Sebastià Alegre, de l’Associació Espanyola de Fabricants de Formigó Preparat.

Els diversos participants a la Junta vam compartir la visió de l’estat del sector, fent palès un cert estancament actual després d’una tímida recuperació. Aquest any la FECOCAT s’ha incorporat a la Plataforma Multisectorial contra la Morositat. També participa en la nova Comissió de Construcció de la Pimec. Aquesta plataforma promourà alguns dels objectius de la FECOCAT (i de la Cambra Professional), com impulsar la inversió pública al sector, reformar la llei de contractació pública, demanar que es potenciï la rehabilitació d’edificis...

Es va mostrar la preocupació arrel de subhastes públiques com a la Sagrera, amb baixes del 60%, i també per la poca activitat del sector i la baixada generalitzada d’honoraris dels darrers anys. Aquesta baixada no va en la línia de millora de la qualitat dels projectes i, per tant, dels edificis a construir.

Si teniu propostes en la línia del que es va plantejar o creieu necessari introduir-ne d’altres ens les podeu fer arribar, i veurem com les podem vehicular: a través de la pròpia Cambra Professional, de la FECOCAT o de la comissió de la PIMEC.

Trobada amb l’ex-President Artur Mas

La FECOCAT, a través del Gremi de Prefabricadors del Formigó, va muntar una trobada el passat dia 2 de maig amb l’ex-President Mas a la qual vam ser convidats. En aquesta trobada es va fer palesa l’enorme davallada del sector de l’edificació i la poca expectativa que el sector públic pugui participar a curt termini en un rebrot del sector. Es va assenyalar l’arrel del problema en la manera amb què Europa mira de sortir de la crisi, impulsada pels mercats, consistent en reduir el deute públic a qualsevol cost, que contrasta amb la política americana en aquest sentit. Això repercuteix en unes administracions escanyades que prioritzen altres sectors i que només aspiren a incentivar indirectament el sector privat perquè construeixi. A banda d’això, es va posar de relleu que part de les inversions en infraestructures s’han fet amb criteris que obviaven l’eficiència econòmica. També es va repassar l’actualitat política.

Pel que fa al sector, es va posar de manifest l’elevat nombre d’empreses que han desaparegut o s’han vist fortament reduïdes, amb la pèrdua que comporta de capital en coneixement i capacitat industrial del sector.

Es va reclamar que s’aposti per la simplificació administrativa i eliminar traves innecessàries, com avals excessius o endarreriments en l’aprovació de llicències.

Vam trencar una llança pel potencial del sector, capaç d’esdevenir un pol d’innovació i d’indústria de futur si des del sector públic li permet desenvolupar el seu potencial. Si bé ara no és possible fer-ho quantitativament, almenys sí qualitativament. Vam recordar, per exemple, l’aposta que va fer la Generalitat als ans 90es per la construcció d’escoles industrialitzades, aconseguint no només edificis de qualitat, sinó també impulsar una indústria innovadora que va crear valor. En definitiva: si no ens podem permetre construir gaire, encara ens podem permetre menys construir malament. I des de la Cambra Professional continuarem defensant que s’aposti pel valora afegit, la tecnologia, la sostenibilitat i el treball col·laboratiu que podem oferir com a professionals i que ens ha de permetre construir cada cop millor.

 

ACTES INTERNS

Tertúlia Professional sobre Treball Col·laboratiu

Aquest mes de maig tindrà lloc la 21a. Tertúlia Professional que en aquesta ocasió versarà sobre el Treball Col·laboratiu, el sistema de treball per excel·lència que envolta les nostres professions a dia d’avui. Per tractar aquest tema comptarem amb l’experiència de socis de la Cambra que al llarg de la seva carrera professional han col·laborat i segueixen col·laborant amb diferents professionals per dur a terme la seva professió amb el màxim rigor i professionalitat. D’aquesta manera el debat esta assegurat. Aquesta tertúlia serà el pròxim dimecres 11 de maig a les 19h de la tarda a la Seu del Gremi d’Àrids de Catalunya, Rambla Catalunya, 127 3r. 1a. de Barcelona. L’assistència és gratuïta. Si hi esteu interessats en formar part d’aquest debat, reserveu la plaça a cambra@cambraprofessional.org. L’aforament és limitat.

 

ACTES EXTERNS

Visita tècnica la recinte modernista de Sant Pau

El CAATEEB organitza una visita tècnica al recinte modernista de Sant Pau de Barcelona per conèixer de prop l’obra més important de Lluís Domènech i Montaner, que actualment és el resultat d’un dels processos de rehabilitació més destacats dels últims anys. Durant la visita es farà un recorregut per l’evolució d’una de les institucions sanitàries més antigues d’Europa. La visita serà de caire tècnic i anirà a càrrec d’un dels arquitectes que ha participat de forma directa en la rehabilitació del Recinte. L’activitat tindrà lloc el proper dissabte 14 de maig a les 10h. Les inscripcions estan obertes i tenen un cost de 12€.

 

ACTUALITAT

Villa Moraira, l’únic projecte espanyol finalista las BREEAM Awards 2016

El passat 5 de març va tenir lloc a Londres l’entrega dels BREAAM Awards 2016 de construcció sostenible, uns gardons que nominen als 5 millors projectes certificats l’any anterior a les categories d’oficines, indústria, comercial, residencial, ús mixta, educació i salut. Un projecte espanyol, Villa Moraira, va aconseguir ser finalista dles premis, dins la categoria habitatge. Aquest habitatge unifamiliar, ubicat al municipi alacantí de Teulada, ha estat promogut per Dicam Casas Bioclimáticas i compta amb un certificat BREEAM en Fase de Disseny amb un nivell d’Excel·lent. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) és el mètode d’avaluació i certificació de la sostenibilitat de l’edficació tècnicament més avançada i capdavantera a nivell mundial amb més de 270.000 edificis certificats en 63 països.

 

CURSOS

Últims dies d’inscripcions al Curs d’Enginyeria de la Ciutat Intel·ligent

Descompte per als associats a la Cambra Professional que se’ls aplicarà la tarifa de col·legial. Del 5 de maig al 21 de juliol, el Col·legi d’Enginyers de Camins durà a terme aquest curs que aporta una visió global de les xarxes de les ciutats, el coneixement de com es planifiquen, projecten, construeixen i gestionen, així com les eines del tractament de dades que permetrà als assistents implementar els sistemes i tecnologies més eficients en aquest àmbit. Més informació

Rebeu una cordial salutació,

La Junta


Documents relacionats:

Veure Circular19.09.2019
GESTIÓ ESTRATÈGICA DE COMPRES

34a Tertúlia Professional

+ Més informació

17.09.2019
139a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

10.09.2019
138a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

30.07.2019
137a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

   
C/ Àvila, 138 4t 1a 08018 Barcelona / T (34) 639 386 085 / legal / /