37a. carta circular

Benvolguts consocis,

Adjuntem una selecció de notícies en blocs per tal de potenciar l’àmbit d’informació i de treball col·laboratiu de la Cambra Professional. Us encoratgem a participar-hi sempre que considereu oportú aportant algun tema/notícia amb la resta de companys del sector.

 

 RECULL D’OPINIONS ACTES PASSATS

 

Assemblea plenària de la Comissió Construïm el Futur

El passat 8 de febrer es va celebrar l’Assemblea plenària de la comissió Construïm el Futur a la seu de l’Itec on es va exposar la memòria dels treballs que s’han desenvolupat durant l’any 2015 en els 3 grups de treball:

GT1 Normativa  -  GT2 Processos  -  GT3 Tecnologia.

Entre les conclusions més significatives cal destacar:

Anem cap a un model de treball cada cop més col·laboratiu.

El BIM s’està consolidant com l’eina comú més fiable (a Espanya el ministerio de fomento ha llençat es.bim).

Les eines low cost (open Bim i col·laboratives) són possibles.

 

2a Edició de l’European Bim Summit

 La celebració de la 2ª edició de  l’European Bim Summit els passats 18 i 19 de febrer a Barcelona va deixar entreveure  que el sector de la construcció, de forma prou unànime i clara, vol reorientar les seves dinàmiques, per fi, cap a un escenari decidit de treball col·laboratiu recolzat en la oportunitat que esta suposant la introducció del BIM.

Ningú pot esperar sortir d’aquests esdeveniments amb un guany quantitatiu dels seus coneixements respecte de la temàtica tractada, però si que hom pot observar nítidament quines son les tendències sobre les que es mou el sector en els nostres països veïns.Estem parlant dels països que han de ser necessàriament  la nostra referencia.

Més enllà de les novetats i de les experiències d’aplicació del BIM als processos constructius, entesos globalment, les aportacions dels nombrosos representants d’arreu van deixar clar que l’aposta per la introducció del BIM en el teixit productiu del sector de la construcció es un fet contrastat en les seves economies, i que els resultats d’aquesta petita revolució son, avui, ja mesurables.

La mostra més fefaent d’aquesta voluntat es l’aposta que, en la major part dels països representats  al Summit, estan fent les pròpies administracions, invertint (i això es novetat) per a que aquest procés sigui un èxit. El BIM i, en conseqüència, el treball col·laboratiu esta traient el nas amb decisió i sembla que es per quedar-se. Que no ens agafi en fora de joc!

 

Jornada Informativa sobre la Convocatòria d’Ajuts a la Rehabilitació d’Habitatges i Edificis 2016

 Finalment el passat dia 22 de març vàrem  assistir a la Jornada Informativa sobre la Convocatòria d’Ajuts a la Rehabilitació d’Habitatges i Edificis 2016, de l’Ajuntament de Barcelona,  com a membres de  l’Observatori de Barcelona per a la Rehabilitació Arquitectònica (OBRA). L’objectiu d’aquesta jornada era explicar els detalls i novetats d’aquesta convocatòria, però també la nova política municipal d’Habitatge.

L’acte era presentat pels Srs. Josep Maria Montaner (Regidor Habitatge de l’Aj. de Barcelona), Javier Burón (Gerent Habitatge Aj. Barcelona), Xavier Olivella (Gerent de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà de l’Aj. de Barcelona), Josep Gassiot (Junta d’OBRA) i Gemma Amat (Banc Sabadell).

El Sr. Javier Burón va destacar la prioritat de l’Ajuntament de Barcelona per la rehabilitació, tant per la vessant social com en la mediambiental, i més enllà del Pla de Barris. En aquest sentit es varen mencionar els diversos convenis signats amb el Gremi de Contractistes o el Gremi Empresarial d’Ascensors. La informació detallada dels ajuts presentats es pot consultar en la publicació feta al DOGC de 29.02.2016, que adjuntem. Finalment el Banc Sabadell va presentar un producte creditici, únic en aquest àmbit, per a Comunitats de Propietaris. Aquest crèdit té la particularitat que va a nom de la Comunitat de Propietaris i només requereix la signatura del president.

 

 

ACTES EXTERNS

 

Planificació col·laborativa, el futur del sector

 Gaudeix d’un 25% de descompte fins el 25 d’abril  a Lean Barcelona 2016: The Last Planner System que es celebrarà els propers dies 11, 12 i 13 de maig al Palau Macaya de Barcelona. Dos tallers i una jornada de planificació col·laborativa, que comptarà amb experts en Lean i LPS a nivell internacional. Per més informació i inscripcions, podeu consultar a http://itec.cat/infoitec/jornades/lean-barcelona-2016-the-last-planner-system/

 

Seminari BIM: Modelatge d’estructures i interoperabilitat

 Seminari on es detallaran i s’exposaran els avantatges i la connexió i integració entre els diferents softwares per a modelatge d’estructures software aplicats a la tecnologia BIM, aprofundint concretament amb els programes SAP2000, ETABS i SAFE. Aquest seminari serà el dia 26 d’abril de 15.30h a 20.15h al Col·legi d’Enginyers de Camins. Per més informació i inscripcions http://www.camins.cat/activitat/seminari-bim-modelatge-destructures-interoperabilitat/

 

Curs d’enginyeria de la Ciutat Intel·ligent

 El Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports ofereix un curs d’enginyeria de la ciutat intel·ligent, que aportarà una visió global de les xarxes de les ciutat, el coneixement de com es planifiquen, projecten, construeixen i gestionen, així com les eines del tractament de dades, que ha de permetre als assistents implementar els sistemes i tecnologies més eficients en aquest àmbit. Te una durada prevista de 40 hores distribuïdes en 10 mòduls, que s’impartiran a càrrec d’un quadre docent format per reconeguts professionals que treballen en el desenvolupament tecnològic i en l’aplicabilitat del concepte “ciutat intel·ligent” des de totes les seves vessants. Les sessions seran els dijous a la tarda (de 16 a 20 hores), i hi ha la possibilitat d’inscriure’s a mòduls independents. Els membres de la Cambra Professional se’ls aplicarà la tarifa de col·legiat. Més informació a http://www.camins.cat/activitat/curs-enginyeria-de-la-ciutat-intel%C2%B7ligent/

 

 

ASPECTES LEGALS

 

El Govern presenta un requeriment d’incompetència contra un decret estatal que regula diverses normatives sobre energia

 El Govern ha acordat presentar un requeriment d’incompetència davant l’executiu estatal contra el Reial decret mitjançant el qual es trasllada la Directiva Europea 2012/27/UE, relativa a l’eficiència energètica, referent a auditories energètiques, acreditació de proveïdors de serveis i auditors energètics i promoció de l’eficiència del subministrament d’energia. El requeriment presentat és el pas previ abans de demanar el conflicte d’incompetència davant del Tribunal Constitucional. El trasllat que ha fet l’Estat d’una directiva europea sobre l’eficiència energètica envaeix els àmbits competencials de la Generalitat. Per llegir més informació http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/291757/ca/govern-presenta-requeriment-dincompetencia-decret-estatal-regula-normatives-energia.do

 

 

ACTUALITAT

 

S’obre la convocatòria d’ajuts per a la rehabilitació d’edificis d’ús residencial i a Barcelona

 El Consorci de l’Habitatge de Barcelona obre la convocatòria d’ajuts a la rehabilitació d’edificis per aquest 2016. Fins el 31 de desembre de 2016 poden presentar sol·licituds comunitats de propietaris i propietaris d’edificis d’habitatges d’ús residencial. Únicament és poden acollir a aquesta convocatòria els edificis construïts abans de 1991 i en els que el 70% de l’edifici, exclosa la planta baixa i la superfície sota rasant, estigui destinada a habitatge habitual. Es pot consultar més informació sobre aquests ajuts a http://icaen.gencat.cat/ca/pice_serveis/pice_subvencions_i_ajuts/pice_rehabedhab/

 

Solidaritat amb els refugiats que arriben a Europa

 Us fem avinents que la Cambra s’ha adherit al Manifest en solidaritat als refugiats com a entitat, juntament els Col·legis i altres entitats, per fer sentir amb força la veu de la societat civil, defensar els dret humans i la dignitat de les persones. Si vosaltres també us hi voleu adherir i signar aquest manifest, podeu fer-ho a http://www.intercolegial.cat/signatures?id=6

 

Rebeu una cordial salutació,

La Junta


Documents relacionats:

Veure Circular19.09.2019
GESTIÓ ESTRATÈGICA DE COMPRES

34a Tertúlia Professional

+ Més informació

17.09.2019
139a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

10.09.2019
138a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

30.07.2019
137a Circular Informativa

A TOTS ELS SOCIS PROFESSIONALS

+ Més informació

   
C/ Àvila, 138 4t 1a 08018 Barcelona / T (34) 639 386 085 / legal / /